Met ervaren clickerpaarden, zodat je een goede basis kunt leggen voordat je met je eigen paard aan de slag gaat. Ook heel erg geschikt als je geen eigen paard hebt!
Wil je starten met het werken met positieve bekrachtiging met je paard, maar vind je het een beetje spannend? Heb je visioenen van jouw paard die verandert in een happerige haai die alleen nog maar snoepjes wil zoeken? Of wil je gewoon graag zelf je vaardigheden ontwikkelen, zodat je niet als groene trainer met je groene paard begint?
Dan is deze uitgebreide basiscursus net wat voor jou! Ook als je zelf geen paard hebt is deze cursus heel geschikt. Je loopt er dan waarschijnlijk tegenaan dat je graag met paarden werkt, maar dat de werkwijze op ‘gewone’ maneges voor jou niet fijn en prettig voelt. Als je niet wilt rijden, en op een hele positieve, paardvriendelijke manier wilt genieten van en met paarden, dan ga je zeker weten genieten van deze cursus.
Wat gaan we doen?
De basiscursus is er voor mensen die goed van start willen met clickertraining, maar is zeker ook geschikt als je al begonnen bent en tegen problemen aanloopt.
Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:
+ Hoe start je op een veilige en verantwoorde manier?
+ Hoe leer je een oefening het beste aan?
+ Hoe krijg je voor elkaar dat je paard niet spontaan al zijn oefeningen toont?
+ Hoe ga je om met frustratie rondom voer?
+ Hoe werk je veilig met je paard terwijl er andere paarden in de buurt zijn?
+ Moet je steeds na elke oefening blijven belonen?
Locatie
Op mijn fijne locatie in Bennekom (lekker centraal!) gaan we aan de slag met de basisbeginselen van clickertraining. Ik neem je mee op jouw eerste stappen in deze geweldige manier van trainen. Ik leg je uitgebreid uit hoe alles werkt, en samen gaan we aan de slag met de pony’s. Je mag zelf kiezen of je met een vaste pony werkt, of het juist leuk vindt om met verschillende karakters aan de slag te gaan.
We werken op het paddock paradise waar mijn pony Swa woont. Een natuurrijke plek op het platteland. De pony’s hebben hier 24/7 vrije beweging en leven in groepsverband. Ik kies er bewust voor mijn pony zo te laten leven, omdat ik het belangrijk vind om aan zijn natuurlijke behoeften te voldoen. De werklocatie is een gezellige plek, waar je je direct op je gemak zal voelen.
Dit mag je verwachten
De cursus bestaat uit een vijftal lessen, waarin ik je meeneem door de basis van clickertraining.
Aan het einde van de cursus:
+ Ken je de basisoefeningen van clickertraining
+ Snap je hoe je een oefening aanleert en op een vast signaal traint
+ Heb je al heel wat geoefend, waardoor het starten met je eigen paard je een stuk makkelijker zal afgaan
+ Kan je aan kritische stalgenoten uitleggen waarom je op deze manier werkt
+ Weet je hoe je het moet oplossen als je paard wat onrustig wordt van deze nieuwe manier van werken
+ Heb je kennis en skills opgedaan waar je heel je leven plezier mee hebt
+ Ben je helemaal klaar om de beste vriend en meest ideale trainer van jouw paard te worden!
De cursus bevat een goede mix van theorie en praktijk. Ik geef uitleg, doe dingen voor, we oefenen op elkaar… en daarna ga je vooral zelf lekker aan de slag. Kies een vaste pony waar je mee wilt groeien, of doe je voordeel en leer van de verschillende karakters.
Hoe hebben anderen de cursus ervaren?
“Ik heb de basiscursus clickertraining gevolgd bij Ananja. Eerst even een theoretische basis, dan een korte demo met haar eigen paardje en vervolgens zelf aan de slag! Ananja weet de theorie achter de praktijk, legt dit duidelijk uit en geeft daar goede voorbeelden bij. Ze stelt de lessen af op het niveau van paard en mens en heeft altijd ideeën om iets anders aan te pakken wanneer het even niet lukt.
Ik had al wat ervaring met clickertraining, maar ik heb in een paar lessen al heel veel bijgeleerd en fijne tips gekregen hoe ik een betere trainer kan worden. En de lessen vinden ook nog eens plaats op een prachtige paddock paradise met het geluid van vogeltjes om je heen.
Ideaal als je zelf geen (verzorg)paard hebt of wanneer je eerst een goede basis wilt hebben voordat je met je eigen paard aan de slag gaat!”
– Mitzi Jans
Ik heb ontzettend genoten van de basis cursus met een duidelijke instructrice en de geduldige (en soms ongeduldige) leer meesters in de vorm van de paardjes. Het was fijn binnenkomen met de oefening rustig stilstaan waardoor je op een kalme manier kan beginnen. En daarna lekker door kunnen gaan op mijn eigen tempo met alle andere oefeningen waarbij de coöperatieve zorg, specifiek het werken met de ontwormingsspuit voor mij een hoogtepunt was. Ik vond het heel leuk dat er meerdere paardjes staan die allemaal zelf ook een ander niveau hebben qua clicker training. Dat maakt dat ik extra veel kon leren om vervolgens thuis toe te passen met mijn eigen paardenvriend.
Eva
Aanmelden voor de basiscursus
Opbouw van de cursus
Elke les begint met een stukje theorie over het thema en een praktische demo. Daarna ga je lekker zelf aan de slag! In totaal zijn we ongeveer 2 uur per keer met elkaar bezig.
Week 1 | Thema: timing | Focusoefeningen: beleefdheid en targetten
In deze les gaan we aan de slag met de twee oefeningen die aan de basis liggen van alles wat we hierna gaan opbouwen: beleefdheid en targetten. Als je deze basis beheerst, kun je hier de rest van je leven op verder bouwen!
Week 2 | Thema: oefeningen aanleren | Focusoefeningen: achterwaarts en volgen
Na de basis uit week 1, gaan we nu aan de slag met oefeningen in beweging. Je leert hoe je – zonder druk! – je paard achterwaarts kan laten gaan, en legt een basis in het rustig en ontspannen samen bewegen.
Week 3 | Thema: signalen | Focusoefeningen: hoofd laag en op een mat staan
Vorige week hebben we een begin gemaakt met beweging. Dit blijven we steeds afwisselen met rust, daarom ligt deze week weer de focus op twee oefeningen in stilstand. Met name het
op een mat staan is een onmisbare oefening voor je verdere clickercarrière!
Week 4 | Thema: kettingen | Focusoefeningen: stationary target en blijven
Vandaag gaan we verder met het blijven op één plek. Hier komen de oefeningen die we tot nu toe gedaan hebben rondom rust bij elkaar. De basis (targetten, staan op een mat) wordt hier verder uitgebouwd, zodat je paard leert rustig stil te blijven staan op de plek waar jij wilt. Onmisbaar voor poetsen, dierenartsbezoekjes, opzadelen, en nog zoveel meer!
Week 5 | Thema: vrije keuze: starten met agility, lichaamsdelen targetten of medische training
Gefeliciteerd, je beheerst een aantal waardevolle basisoefeningen! In deze laatste les mag je zelf kiezen hoe je verder wilt gaan bouwen. Welke kant gaat jouw clickerreis op? Ga je je richten op ‘husbandry’ (dagelijkse en medische handelingen) of actief aan de slag met agility? De keuze is aan jou! Na het afronden van de cursus krijg je een certificaat, en je eigen clicker om mee verder te gaan. Je bent nu startklaar en kunt alle kanten op met je eigen paard! Smaakt de cursus naar meer? Uiteraard is er altijd de mogelijkheid om bij mij te blijven lessen en de wondere wereld van clickertraining nog verder te ontdekken.
Waarom clickertraining?
Misschien twijfel je nog een beetje of dit een goede manier van werken is voor jou en je paard. Daarom leg ik je graag uit wat clickertraining precies is, en waarom ik hiermee werk. Clickertraining is een vorm van positieve bekrachtiging. Dit betekent dat we hiermee het paard laten zien wat hij goed doet door op dat moment een beloning te geven, in plaats van druk te zetten en die weg te nemen als het paard doet wat we willen. Clickertraining is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het grootste voordeel zit in de emoties die je paard voelt tijdens de training: belonend trainen is leuker en fijner voor je paard, en hierdoor gaat hij echt anders naar jou, je training en de wereld kijken.
Een ander mooi voordeel is het duurzame resultaat. Omdat je paard op een leuke en prettige manier nieuwe dingen leert, gaat hij de oefeningen hartstikke tof vinden. Hierdoor blijft hij ze ook graag uitvoeren nadat het trainingstraject is afgelopen. Dit betekent dat je paard het ook nog steeds zal kunnen als jij per ongeluk eens iets verkeerd doet of een dag wat minder lekker in je vel zit. Hij heeft immers geleerd dat de trailer, het opstapblok of de bekapper leuk is, en zal dus graag blijven showen wat hij allemaal kan.
Praktische informatie
Locatie: Bennekom, op een sfeervol paddock paradise in de Kraats waar paardenwelzijn hoog in het vaandel staat. In 2024 wordt de cursus ook gehouden bij Holistische Paardenschool Power of the Horse in Beverwijk.
Data: de basiscursus zal in 2025 weer plaatsvinden op vijf achtereenvolgende woensdagmiddagen van 16.00-18.00 uur. De data zijn 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni of 17 en 24 september, 1, 8 en 15 oktober. Wil je liever op een ander moment de cursus volgen? Mail mij voor de mogelijkheden.
Met/zonder eigen paard: voor deze cursus hoef je geen eigen paard mee te nemen, je werkt met mijn pony Swa of een van de andere pony’s die Effectief Trainen mag inzetten. Als je het leuk vind, behoort een eigen paard meebrengen wel tot de mogelijkheden.
Aantal deelnemers: maximaal 4.
Investering: 287 euro voor de gehele cursus.
Bij extreme weersomstandigheden worden lessen doorgeschoven (uiteraard naar een datum in overleg). Alle activiteiten vinden in de buitenlucht plaats.
Over mij
Ik ben Ananja. Samen met mijn pony Swa werk ik alweer meer dan 15 jaar met clickertraining. Ik ben instructrice, paardentrainer en dierwetenschapper. Ik wil jou graag inspireren om te blijven werken aan een fijne band met je paard. Naast mijn studie Dierwetenschappen, ben ik als gedragstherapeut opgeleid aan de Tinley Academie. Naast mijn één op één werk met paarden en hun mensen, organiseer ik cursussen, workshops en de jaarlijkse Clickerconferentie.
Mijn trainingen en lessen kenmerken zich doordat het welzijn van je paard altijd op de eerste plaats staat. Daarom werk ik met het belonen van gewenst gedrag, kijk ik bij probleemgedrag eerst naar de oorzaak – geen symptoombestrijding! – en maak ik gebruik van de nieuwste inzichten op het gebied van paardvriendelijk trainen.
Wil je meer weten over mijn manier van werken? Dan raad ik je aan om hier mijn blogs en artikelen te bekijken. Daar zie je ook regelmatig foto’s van Swa en mij voorbij komen! Wil je me als persoon wat beter leren kennen? Lees dan hier verder of luister deze podcast, waarin ik meer vertel over mijn achtergrond en ervaring.